tel.: +36-46/560-275; +36-20/346-66-75    fax.: +36-46/560-276
  • slider
  • slider-1-3
  • slider-2-3
  • slider-3-3
  • slider-4-4
  • slider-5-5

Látnivalók

A Sziget Kikötő közelében számos látnivaló akad és könnyú érdekes és tartalmas programokat találni.  

A Tisza és a Sajó illetve maga a Kikötő is kiváló lehetőségeket nyújt a horgászat, a vízi sportok és a természet kedvelőinek. A Tisza és a környező Tisza-táj gyönyörű. Sajátos helyi adottság és rendkívül érdekes látványt nyújtanak a folyóról a part közelében található hatalmas ipari kémények. Furcsa és egyedi a nagyipar és a természet ilyen közeli találkozása.

A Tisza sziget

A kikötőnek otthont adó Tisza sziget hála az Önkormányzat gondoskodásának, napjainkra nagyon szép, kellemes hellyé vált. Területe rendezett és gondozott, szép ligetes erdők borítják, Jól járható,  aszfaltozott utakat találunk rajta, közvilágítással. Bárki használhatja  az itt található tűzrakó helyeket és a szalonnasütőket. A sziget és természetesen maga a Kikötő is kiváló célpontja lehet egy családi kirándulásnak. Nem véletlenül kedvelt kirándulóhelye ez a környező települések óvodásainak, kisiskolásainak. 

Sziget Csárda

Érdemes ellátogatni a Sziget Csárdába is, mely kiváló magyaros ízekkel és természetesen jellegzetes, tiszai halételekkel várja vendégeit. A csárda és a Tiszaújvárosi Önkormányzat által a szigeten minden ősszel megszervezett Tiszaújvárosi Hagyományőrző  Tiszai Halészléfőző fesztivált mindig hatalmas érdeklődés kíséri. Kiváló családi illetve céges program, akár vendégként, akár versenyzőként érkezik ide ember.

Tiszaújváros

A sziget tulajdonképpen Tiszaújváros egyik külterülete, mely az ipari park illetve a tiszaparti városrész közvetlen közelében fekszik.  A több mint 16000-es lélekszámú várost méltán szokták Dél-Borsod ékszereként emelegetni.
Nagyon jó az infrstruktúra. Számos üzlet és szórakozási illetve sport vagy szabadidős lehetőség várja az idelátogatót. Aki első ízben érkezik ide, gyakran meglepődik, hogy milyen kellemes és mennyire élhető ez a város, annak ellenére, hogy számos nagyipari létesítménynek ad otthont. A legtöbben egy szürke iparvárosra számítanak, majd kellemesen csalódnak. A lakótelepek szellősek fásítottak és parkosak, nagyon kellemes és igényes a kertvárosi övezet, melynek házai modernek, rendezettek a telkek pedig tágasak. A város középpontjában található dísztó és környezete szintén üde színfoltot jelenteneka város szívében. Sok a játszótér, a közterek pedig tágasak és tiszták. A település földrajzi fekvése rendkívül kedvező. 

Rendezvények 

A település a kulináris élvezeteket nyújtó halászléfőző fesztiválon kívül még számos nagy múltú és jelentős rendezvénnyel büszkélkedhet. Mát több mint 15 éve szervezik itt meg minden évben az országos, sőt nemzetközi jelentőségű Triatlon nagyhetet, mely rendszeres házigazdája a Triatlon Világkupának. Ezen felül számos egyéb helyi rendezvényt említhetünk még:  Tavaszi Fesztivál, Városnapok, Színház határok nélkül és különböző karácsonyi rendezvények. Említést érdemel a rendszeresen megrendezett  AEGON sportnap is, mely szintén sok látogatót vonz.     

Tiszaújvárosi Termál- és Strandfürdő

A város népszerű nevezetessége a termálfürdő komplexum, melynek 57 fokos gyógyvize 1200 méteres mélységből jut a felszínre. A fürdő évente többszázezer látogatóval büszkélkedhet. Közülük sokan más országból utaznak hozzánk.

Polgár

A másik közeli város Polgár, mely annak ellenére, hogy már Hajdú-Bihar megyében található 10 kilométeren belül fekszik. A település népessége meghaladja a 8000 főt. 

M3 Archeopark 

Autóval mindössze néhány percnyi távolság az M3 ArcheoPark, mely néprajzi és kultúrtörténeti kiállításain felül számos kultúrális és szabadidős rendezvénnyel várja az érdeklődőket.

A környező falvak

Tiszapalkonya: Zabos Géza bácsi a helyi horgászegyesület névadója, a Tisza ismert, emblematikus horgásza, neves és termékeny horgász szépíró, akinek saját elmondása szerint is az itteni Tisza szakasz volt a menedéke élete ezen szakaszában, hosszú évekig élt és dolgozott a településen.
A településen területén a Tisza gáton több mint 4 kilométer aszfaltozott kerékpárút épült, javarészt közvetlenül a Tisza mentén, ami kiváló helyszíne lehet kisebb kerékpártúráknak a Tisza partján.  

Tiszagyulaháza: A község Tisza bal partján a Sajó torokkal szemben fekszik. Lakosainak életében mindig meghatározó jelentőséggel bírt a Tisza közelsége. 

Sajóörös: A Sajó jobb partján fekvő település történelme az Árpád-korig nyúlik vissza. Tiszaújvárostól mindössze egy kilométerre fekszik.

Kesznyéten:  A falu, ahol a folyók találkoznak. A település határában találkozik a Takta és  a Hernád-csatorna is a Sajóval, mely néhány kilométerrel lejjebb torkollik a Tiszába. Nagymúltú falu, melynek területe a bronzkortól lakott. Legnagyobb kincse a Kesznyéteni tájvédelmi körzet, mely a folyók által kialakított több ezer hektárnyi ártéri réten fekszik.  

 

 

 

 

 

 

   

KAPCSOLAT

Sziget Kikötö Tiszaújváros, Tisza Sziget Halász köz
tel.: +36-46/560-275; +36-20/346-66-75
fax.: +36-46/560-276
www.szigetkikoto.hu
szigetkikoto@gmail.com
Minden jog fenntartva: Sziget kikötő kft.       Készítette: Kiss Sándor www.visualcenter.hu